Bara spill!
Bara spill! är ett samarbetsprojekt mellan sju kommuner och NVVF som handlar om att hitta bra arbetssätt för att minska belastningen av ovidkommande vatten redan hos fastighetsägarna.
Sju kommuner – Gnesta, Oxelösund, Askersund, Vingåker, Flen, Katrineholm och Nyköping – deltar i projektet med stöd i form av goda exempel från Hallsberg och Norrköping, som redan gjort en del inom området.
För att komma snabbare framåt för ett bättre ledningsnät har förbundet startat upp projekt Bara spill. Målet är att separera regn- och dräneringsvatten från avloppsvattnet. Projektet handlar också om att öka möjligheterna att uppnå EU:s vattendirektiv genom att kommunerna inom avrinningsområdet samarbetar för bättre, praktiska åtgärder för att minska mängden ovidkommande vatten till reningsverken. Detta innebär en bättre rening av vattnet och därigenom minskade utsläpp till Östersjön.

De praktiska åtgärderna handlar främst om att hitta ett gemensamt arbetssätt för att få fastighetsägarna att själva ta hand om tak-och dräneringsvattnet på sin egen tomt, alternativt ansluta sig till ett befintligt dagvattennät. Andra åtgärder som diskuterats är gemensamma upphandlingsunderlag och test av metoder i ett pilotområde. Projektet ska även syfta till att öka kompetensen och kunskapen hos kommunerna, samt leda till ett bra kontaktnät där alla kan lära av varandra.

Projektet startade i januari 2019 och pågår till och med 2020.
Bakgrund
Bara avloppsvatten ska till reningsverken! I takt med klimatförändringarna väntas vädret innebära fler och kraftigare regn. För kommunerna leder de ökade mängderna nederbörd till att avloppssystemen svämmar över, så kallade bräddningar av avloppsvatten, och driftstörningar i reningsverken. Hur kan vi förebygga att dessa oönskade situationer uppstår när nederbörden ökar?

Översvämningarna beror på att det före 1970 bara fanns en gemensam ledning för avloppsvatten (spillvatten) och dagvatten (regnvatten) som kommer in i avloppssystemet och vidare mot reningsverken. De äldre fastigheterna i våra städer och tätorter har avloppssystem som rinner i dessa kombinerade ledningar i gatan. Även gatubrunnar är kopplade till kombinerade ledningar.
Moderniserat ledningsnät
I dag separeras avloppsvatten och dagvatten i två ledningar vid nybyggnation – en dagvattenledning och en spillvattenledning. I de äldre bostadsområdena sker detta när ledningsnätet är uttjänt eller när kommunen ställer krav på fastighetsägaren att bygga om.

Inför framtiden behövs en klimatanpassning av dagvattensystemen för att kunna hantera större regnmängder. För att minska belastningen på avloppsledningsnätet måste därför ovidkommande vatten som tak-, dränerings- och övrigt dagvatten, samt inläckage från dåliga ledningar minskas på ett effektivt sätt. Genom att de kombinerade ledningarna separeras till spill- och dagvattenledningar, samt att otäta ledningar lagas från insidan kan situationen bli mycket bättre.