BaltCOP
Åtgärdssamordning runt Östersjön
”The Baltic Catchment Officer Project”
BaltCOP är ett treårigt projekt som pågår mellan 2024-2027 och finansieras av EUs Interreg Central Baltic program.

Målet med projektet är att återställa skadade ekosystem, förbättra vattenkvaliteten och främja hållbar vattenförvaltning.
Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund är en av fem organisationer från tre länder som samarbetar för att återställa våtmarker och floder i Östersjöregionen. Projektet syftar till att visa hur lokal åtgärds-samordning kan öka restaureringsinsatserna genom att bland annat skapa våtmarker för att öka den biologiska mångfalden, hantera näringsläckage och förbättra vattenkvalitén.

Detta projekt understryker vikten av gränsöverskridande samarbete för att bekämpa problem som övergödning och minskad biologisk mångfald.

Varför restaurering av ekosystem är viktig
Näringsläckage — främst kväve och fosfor — är en stor orsak till övergödning i Östersjöområdet, där överflödiga näringsämnen orsakar skadliga algblomningar och döda zoner som skadar marina ekosystem. Dessa näringsämnen kommer främst från land, och historiska förändringar som dränering av våtmarker och rätning av floder har förvärrat problemet. Att återställa våtmarker och naturliga flodsystem är avgörande för att sakta ner vattenflödet och filtrera näringsämnen innan de når större vattendrag, vilket minskar deras skadliga påverkan och förbättrar vattenkvaliteten.
NVVF kommer inom projektet att anlägga två våtmarker.

Åtgärdssamordnarens roll: Från plan till handling
En central del av projektet är att utveckla åtgärdssamordning i de olika länderna samt att skapa ett kunskapsutbyte mellan åtgärdssamordnarna i projektet.
Åtgärdssamordnarna hjälper till att identifiera var åtgärder kan och bör vidtas för att förbättra vattenkvalitén. De är viktiga för att genomföra konkreta restaureringsåtgärder och säkerställa att planer för att minska näringsläckage omvandlas till effektiva lösningar.
"Att återställa skadade ekosystem är nyckeln till att nå många av våra miljömål kopplade till biologisk mångfald och vattenkvalitet. En av de främsta anledningarna till att vi halkar efter är bristen på genomförande. Lokala åtgärdssamordnare är avgörande för att vända detta, de är den drivande kraften bakom att göra verklig skillnad.

Vi på NVVF har under flera år arbetat med åtgärdssamordning där vi genom att arbeta direkt med markägare och andra intressenter fått till stånd många vattenförbättrande åtgärder. Nu ska vi tillsammans med de andra länderna växla upp åtgärds-samordningen runt Östersjön genom kapacitetsbyggande aktiviteter.
Första våtmarken klar
Inom projektet ska två våtmarker anläggas och den första, i Vreta-Sättersta, på Onsberga gård strax nordost om Nyköping, blev klar under hösten 2024.

– Vi är nöjda över förväntan, säger Erika som äger och driver den ekologiska kretsloppsgården tillsammans med sin man Torbjörn. Våtmarken smälter naturligt in i det övriga landskapet, det blev så fint! Att ha en åtgärdssamordnare med under resans gång som förklarat processen och de olika stegen inför och under anläggningen har varit guld värt. Även entreprenadfirman som anlitades för grävningarna var lyhörda och professionella och gjorde ett jättebra jobb. Är man nyfiken på att anlägga en våtmark rekommenderar jag varmt att ta kontakt med Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund.

Gordon Lindau, våtmarkssamordnare på Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund har varit med under hela processen, från projektering till anläggning:
­­
– Vi på Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund har under flera år arbetat med åtgärdssamordning där vi genom att arbeta direkt med markägare och andra intressenter åstadkommit många vattenförbättrande åtgärder. Nu ska vi tillsammans med de andra länderna växla upp åtgärdssamordningen runt Östersjön genom kapacitetsbyggande aktiviteter vilket känns spännande, men också att inspireras och lära av varandra ser jag som en viktig del i projektet.

– Arbetet med våtmarken i Vreta/Sättersta har gått enligt plan. Vädret samarbetade under grävningen som kunde ske under torra och bra förhållanden. Vallen som skapades smälter in bra i landskapet och bäddar för ett naturligt och lättskött utseende.

– Nu väntar vi bara på lite mer nederbörd för att våtmarken ska fyllas upp ordentligt och jag ser fram emot ett återbesök i vår. Det är alltid spännande att komma tillbaka till platsen efter en tid för att se hur våtmarken utvecklats.
Projektpartners runt Östersjön
Leder genomförandet av projektet och kapacitetsbyggande aktiviteter. De koordinerar projektet och säkerställer effektiv kommunikation mellan partners.
Projektmål
  • Anläggning av sex våtmarker i tre länder för att öka den biologiska mångfalden och minska utsläpp av näringsämnen till Östersjön.
  • En verktygslåda för åtgärdssamordnare med metod och vägledning.
  • En strategisk färdplan för att integrera åtgärdssamordnare i nationella vattenförvaltningsplaner.
  • Projektet ska bidra till en ny plattform för åtgärdssamordnare för framtida insatser i Östersjöregionen.
Snabbfakta om projektet
  • Interreg BaltCOP-projektet kommer att pågå från 1 juni 2024 till 31 maj 2027 med en total budget på 2 336 088 euro. Det finansieras av EU Interreg Central Baltic program.
  • WWF Sverige är huvudpartner.
  • Projektet inkluderar restaureringsaktiviteter i Estland, Lettland och Sverige.
Vill du veta mer?
John Lund
Vattenstrateg
Telefon: 0155-21 88 00
Email: john.lund@nvvf.se