Under vårvintern 2025 har förbundet startat upp det av EU och Jordbruksverket finansierade projektet ”Vattenvårdsplaner - från Gård till Å”. Detta är ett projekt som genomförs för att lokalisera riskområden för fosforförluster i odling och landskap och hitta möjliga åtgärder däremot.
Projektet bygger på lokalt engagemang och går ut på att sammanställa övergripande vattenvårdsplaner för fosforåtgärder i tre avrinningsområden i Södermanland. I varje projektområde ingår ett eller flera delavrinningsområden (se nedan). Dessa områden är utvalda utifrån att det finns behov av att minska övergödande näringsämnen för att uppnå god ekologisk status i flera av de vattendrag som återfinns inom respektive område.
Stöd till markägare Förutom de tre övergripande planerna ska även gårdsvisa planer tas fram i varje avrinningsområde. I de gårdsvisa planerna får markägarna stöd för att komma vidare med det lokala arbetet för en bättre vattenmiljö. I projektet ingår även att starta vattengrupper för fortsatt samverkan kring renare vatten.
Från risk till åtgärd Förhoppningen är att projektet kan visa att gårdsvisa vattenvårdsplaner är en bra väg att gå för att tillsammans på lokal nivå analysera var i markerna riskerna för fosforförluster är störst. Vi ska knyta ihop markägarnas kunskaper om odlingsförutsättningar och vattnets vägar med kartmaterial för att lokalisera riskområden för t ex. översvämningar och erosion. Utifrån detta kan sedan möjliga åtgärder, stora som små, tas fram. Exempel på sådana åtgärder kan vara tvåstegsdiken, fosfordammar och våtmarker. Men även mer odlingsspecifika åtgärder såsom t ex strukturkalkning, anpassade skyddszoner och fånggrödor.
Vill du veta mer? Tveka inte att höra av dig om du vill ha en vattenvårdsplan utförd på din gård, vill delta i någon av våra vattengrupper eller om vi kan hjälpa dig på annat sätt kring vatten i landskapet.
Anmäl dig till informationsträff på Öknaskolan 27 maj
Program:
Information om samverkansprojektet ”Vattenvårdsplaner - från Gård till Å”.
Möjligheter kring anläggning av fosfordammar och våtmarker.
Råd och finansiering av olika åtgärder.
Diskussion – vad kan vi göra tillsammans för vårt lokala vatten?
Vi bjuder på smörgåstårta, meddela ev. allergier vid anmälan.
Medverkande:
Erika Adolfsson, Gordon Lindau och Anneli Carlén, Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund
Anmäl dig senast 20 maj.
Områden vi startar upp med under 2025-2026
Runnviken och Eknaren i Tystberga, Nyköpings kommun
Svarvaren, Vedaån/Sätterstaån och Sätterstasjön i Tystberga, Nyköpings kommun
Spetebysjön, Fimtaån och del av Långhalsen i Valla Lerbo, Katrineholms kommun
Fårsjön
Svarvaren
Dagöholmssjön, Långhalsens norra del
Spetebysjön
Uppstartsträff, Lerbo bygdegård 1 april
Inspirationsmaterial - Från Gård till Å
Vattenvårdsplanering på gårdsnivå
En vattenvårdsplan för att minska fosforbelastningen från jordbruk syftar till att identifiera riskområden och föreslå åtgärder för att minska näringsläckaget. Men hur går vattenvårdsplanering till i praktiken? I den här filmen får vi följa rådgivaren Line Strand under ett besök hos fårbonden Tomas Olsson på Norrby gård i Kungsör.
Uppstartsträff från Gård till Å
En film från den första informationsträffen inom projektet, i Lerbo bygdegård 1 april 2025.