Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund är ett av Sveriges äldsta vattenvårdsförbund, med mätserier från 1962.
Det bildades 1959 av Överläkaren vid St Annas sjukhus i Nyköping för att få bukt med de vattenföroreningarna i Nyköpingsån. Det var på den tiden så illa att kallbadhuset som sjukhuset ägde samma år hade fått stänga på grund av de höga bakteriehalterna i vattnet.
1959 skrev man: Vattenvårdsförbundet utgör en sammanslutning mellan kommuner, industriföretag, föreningar och övriga, vilka på grund av att de påverka eller påverkas av vattenförhållandena i Nyköpingsåns vattensystem, hava intresse för vattenvården och vattenhushållningen inom nämnda vattensystem. Förbundet ska verka för vård och rationell hushållning med vattnet inom Nyköpingsåns avrinningsområde och i samband därmed iakttaga och bevaka medlemmarnas intressen och beakta naturvårdens krav.
Vattenvårdsförbundet hade redan från start ett imponerande utredningsarbete och intresset för regleringsförhållandena var stort, men det skulle dröja till 1988 innan samordningen av regleringen startade.
Undersökningsprogrammet har under åren ändrats en hel del. Nu provtar vi en hel del fler parametrar. Omfattningen av provtagningarna har också ökat. Från början bestod provtagningsprogrammet av 18 provstationer som senare utökats till 56.
2005 beslutades det att vattenvårdsförbundets verksamhetsområde skulle utökas med Svärtaåns, Kilaåns och tillhörande kustregion. Detta främst för att anpassa sig till EU:s ramdirektiv för vatten och avrinningsområdesvisa helhetsgrepp. Nu kunde förbundet göra en gemensam analys och utvärdering av den samordnade recipientkontrollen i dessa tre åar och kustområde.
Från och med 2007 har Nyköpingsåarnas vattenvårdförbund även rollen som vattenråd. Förbundet utgör en demokratisk arena som samlar många vattengrupper och aktörer inom hela verksamhetsområdet.
(Nyköpings kommuns Bildarkiv)